Dålig service

Berättelser från missnöjda konsumenter

Bra service på restaurangen

När du har bestämt dig för att gå ut för en trevlig måltid på en restaurang är det värsta som finns när servitören eller servitrisen är otrevlig eller gör ett dåligt jobb. Det finns en massa saker man bör tänka på när man jobbar med service, och speciellt på en restaurang.

2511764-elderly-couple-dining

I ett tidigare inlägg skriver vi om att man ska le mot sina kunder. Men det finns en hel del andra saker man bör tänka på när man jobbar som till exempel servitris.

  • Till att börja med är det väldigt bra om du tycker om det du gör. Tycker du inte om att vara servitör bör du i alla fall låtsas att du gör det. En bra attityd smittar av sig på gästerna.
  • När du är på jobbet bör du se hel och ren ut. En smutsig servitör eller servitris är inte så kul att kolla på. Du bör heller inte lukta till exempel cigarettrök. Det är inte så trevligt för någon som sitter och äter.
  • Gästerna ska inte behöva be om allt hela tiden. Försök att förutse vad dina gäster vill ha. Om de beställer pommes frites, ta med ketchup. Beställer de mat som är kladdig, ta med extra servetter.
  • Upprepa de exakta orden dina gäster säger när de beställer sin mat. Studier har visat att du får mer dricks om du upprepar de exakta orden och inte använder dina egna ord och rättar kunderna.
  • Fråga barn och kvinnor vad de vill ha först. Detta är en regel i de flesta europeiska länder men många glömmer bort den.
  • Bli en expert på din meny. Märker man att servitören har ätit allt på menyn så är man mer benägen att lyssna på rekommendationer.

Ofta handlar det om att servitören eller servitrisen brister i att vara trevlig och tillmötesgående mot sina gäster men ibland är det gästerna som gör det. Servitrisen Dayna Morales i New Jersey fick till exempel inga dricks på grund av sin sexuella läggning. Servitrisen tog emot en familj på restaurangen och när familjen lämnade restaurangen hade de lämnat en lapp. På lappen stod det Tyvärr kan jag inte ge dig någon dricks eftersom jag inte accepterar din livsstil och hur du lever ditt liv”.