Dålig service

Berättelser från missnöjda konsumenter

Viktigt med god service inom vissa yrken

Visst är det självklart att man någon gång ibland kan ha en dålig dag på jobbet, men om du arbetar inom ett serviceyrke såsom servitör, kassapersonal eller i en reception måste du ändå smacka på ett leende på läpparna – för om du ger ett dåligt bemötande förlorar företaget kunder.

Inom vissa branscher är det ytterst viktigt att personalen är utbildad i att ge exemplarisk service till de kunder som företaget riktar sig till. Som ett exempel kan vi ta upp begravningsbranschen, vilken vi tidigare skrivit om, där det är extra viktigt att begravningsentreprenörerna ger ett bra bemötande då kunder inom just denna bransch främst är sörjande anhöriga som förtjänar att behandlas med förståelse och omtanke. Till exempel skulle ens förtroende för begravningsbyrån snabbt försvinna om bemötandet känns taffligt och oprofessionellt, vilket i det långa loppet kommer leda till att just den byrån inte kommer anlitas för begravningstjänster för kunderna kommer att vända sig dit där de blir behandlad på bästa sätt. Likaså fungerar det inom restaurangbranschen där hovmästaren och servisens bemötanden ofta är a och o för om restaurangen kommer gå med vinst eller ej. För visst kan man få in engångskunder även om man ger ett dåligt bemötande och har dålig service, men man kommer definitivt att förlora återkommande kunder.

626011-young-girl-smile - KopiaNär service inte är fullt lika viktigt

Egentligen finns det ingen kundorienterad bransch där bra service och gott bemötande av kunder inte är något man fokuserar på, men alla kan göra mer. Till exempel skriver SverigesRadio om att det inte spelar någon roll hur go personen i receptionen än är om resten av företaget inte arbetar med gott kundbemötande. Och alla som någon gång arbetat inom en sådan roll som receptionist/telefonist vet hur svårt det är att klara av servicebiten av sitt arbete om resten av kedjan inte arbetar med sitt servicebemötande så som att exempelvis plocka upp telefonen när ett samtal kopplas till dem utan istället låter det gå tillbaka till växeln.

2 Branscher som ofta förlorar kunder pga. dåligt bemötande

  • Matvarubutiker – ett enkelt hej från personen i kassan kan blidka många sura konsumenter efter en lång kö med tung korg, och om man dessutom slänger på ett leende så kommer de flesta att komma tillbaka till butiken och handla igen – för de är så trevliga där!
  • Restauranger – en snorkig servitör som inte kan menyn, ger fel mat och är allmänt ointresserad kommer inte locka tillbaka en gäst – snarare kommer gästen att sprida sin dåliga upplevelse i sociala forum och då mister restaurangen ännu fler gäster.